Pondělí 24. října: Kenya Kangunu (Gran Cru)
- nadmořská výška: 1750 m n. m.
- odrůda: SL28 a SL34 (!)
- metoda: promytá
- příjemná vůně kardamonu, v chuti zralý černý rybíz, rozinky a ostružiny
Úterý 25. října: Costa Rica Torres
- nadmořská výška: 1550 m n. m.
- odrůda: Villalobos (!)
- metoda: suchá
- medové, květinové aroma, chutná po višních a hroznech se sladkou dochutí hnědého cukru
Čtvrtek 27. října: Honduras San Vincente
- nadmořská výška: 1500 - 1650 m n.m.
- odrůda: Pacas, Bourbon, Catuai
- metoda: promytá
- zajímavá vůně eukalyptu a vanilky, v šálku šťavnaté sladké tělo, tóny hroznů a ořechů.
Zásadní jsou pro výběrovou kávu informace o původu - nejen země, ale konkrétní farma a dokonce konkrétní místo (kterému se říká microlot), kde káva rostla, zrála a kde byla sklizena. Kvalitu výběrové kávy ovlivňuje také sběr pouze zralých třešní a metoda zpracování (promytá, suchá, honey). A samozřejmě záleží i na konkrétní odrůdě kávovníku. V Brně budeme moci ochutnat i odrůdy SL28, SL34 (SL je zkratka pro Scott Laboratories, kde byly tyto kávovníky vyšlechtěny z původních afrických odrůd) a odrůdu Villalobos (která je velmi odolná a může tak pomalu zrát ve velké nadmořské výšce), což je opravdový kávový svátek.
Pro třetí kávovou vlnu je typický i nový přístup k farmářům, se kterými je jednáno jako s rovnocennými partnery (což dřív bylo spíš vzácností) a za kvalitní kávu jsou adekvátně zaplaceni. Například Doubleshot.cz a farmář Graciano Cruz tvrdí, že pro farmáře je model direct trade mnohem výhodnější, než fair trade. Pokud se do Mitte tento týden vypravíte, čekejte to nejlepší kafe!
Žádné komentáře:
Okomentovat