pondělí 24. října 2011

Stumptown coffee v café Mitte

Pokud toužíte ochutnat kávu z jedné z nejlepších světových pražíren, v Brně máte tento týden šanci. Café Mitte si připravilo ochutnávku tří káv z produkce americké pražírny Stumptown Coffee. Každá káva bude k ochutnání jeden den od 14 hodin, k dispozici je jen 350 gramů od každého druhu. Espresso bude za 40 korun, cappuccino za 47 korun a caffe latte za 55 korun. Cena za french press, který bych v tomto případě doporučil, zatím není zveřejněna. bude 67 korun.

Pondělí 24. října: Kenya Kangunu (Gran Cru)
  • nadmořská výška: 1750 m n. m.
  • odrůda: SL28 a SL34 (!)
  • metoda: promytá
  • příjemná vůně kardamonu, v chuti zralý černý rybíz, rozinky a ostružiny

Úterý 25. října: Costa Rica Torres
  • nadmořská výška: 1550 m n. m.
  • odrůda: Villalobos (!)
  • metoda: suchá
  • medové, květinové aroma, chutná po višních a hroznech se sladkou dochutí hnědého cukru

Čtvrtek 27. října: Honduras San Vincente
  • nadmořská výška: 1500 - 1650 m n.m.
  • odrůda: Pacas, Bourbon, Catuai
  • metoda: promytá
  • zajímavá vůně eukalyptu a vanilky, v šálku šťavnaté sladké tělo, tóny hroznů a ořechů.
Stumptown Coffee byla založena v roce 1999 v Portlandu a pobočky má i v Seattlu a v New Yorku (odtud bude káva v Mitte). Stumptown Coffee je spolu s Intelligentsia Coffee & Tea (Chicago) a Counter Culture Coffee (North Carolina) považována za zakladatele takzvané third wave of coffee. Toto hnutí pomohlo změnit vnímání kávy ve Spojených státech a postupně i v dalších částech světa. Se třetí kávovou vlnou si můžete spojit především pojem výběrová káva. Plody kávovníku už nejsou brány jako pouhá surovina prodávaná po tunách na burze, u které známe přinejlepším zemi původu, ale většinou ani to ne.

Zásadní jsou pro výběrovou kávu informace o původu - nejen země, ale konkrétní farma a dokonce konkrétní místo (kterému se říká microlot), kde káva rostla, zrála a kde byla sklizena. Kvalitu výběrové kávy ovlivňuje také sběr pouze zralých třešní a metoda zpracování (promytá, suchá, honey). A samozřejmě záleží i na konkrétní odrůdě kávovníku. V Brně budeme moci ochutnat i odrůdy SL28, SL34 (SL je zkratka pro Scott Laboratories, kde byly tyto kávovníky vyšlechtěny z původních afrických odrůd) a odrůdu Villalobos (která je velmi odolná a může tak pomalu zrát ve velké nadmořské výšce), což je opravdový kávový svátek.

Pro třetí kávovou vlnu je typický i nový přístup k farmářům, se kterými je jednáno jako s rovnocennými partnery (což dřív bylo spíš vzácností) a za kvalitní kávu jsou adekvátně zaplaceni. Například Doubleshot.cz a farmář Graciano Cruz tvrdí, že pro farmáře je model direct trade mnohem výhodnější, než fair trade. Pokud se do Mitte tento týden vypravíte, čekejte to nejlepší kafe!

Žádné komentáře:

Okomentovat