čtvrtek 25. října 2012

Jak se pije kafe v Portugalsku?

Jak možná někteří víte, strávil jsem osm dní na začátku října v Portugalsku. Kromě třídenní návštěvy pohoří Serra da Estrela (a nejvyšší hory Torre, kam vede silnice) jsem většinu času byl v Portu a okolí. A samozřejmě mě zajímala místní kávová kultura. Kafe se tam pije pořád, všude a rychle. Opravdových kaváren tam je míň, než třeba v Brně, ale kávu si můžete dát opravdu kdekoliv. Dokonce i v trafikách tam mají dvoupákové espresso kávovary.

Krásné pohoří, ale bohužel protkané silnicemi.
Skalní útvary modelované ledovcem.
Na překapávanou kávu jsem narazil pouze v Café Progresso, byla připravená na elektrickém překapávači a chuťově nic moc. Jinak všude pijí kávu typu espresso, které se tam říká expresso ['špresu] a podává se v malých vysokých šálcích. Objem většinou trefí, ale na kvalitní surovinu a čerstvé mletí zapomeňte. Zrnka jsou pražená hodně tmavě a v chuti je poznat obsah robusty. Pražíren mají v Portugalsku spoustu, ale myslím, že drtivá většina z nich nakupuje komoditní kávu a praží velmi tmavě. Výběrová káva v Portu, pokud vím, úplně chybí.

Město je omšelé, ale má atmosféru.
Možná znáte kávu Nicola, kterou můžete ochutnat v Mezzaninu a která vůbec není špatná. Na tu v Portu narazíte málokde, protože to je značka původem s Lisabonu. V Portu také mají jiné pojmenování kávových nápojů, takže bica [bika] a pingado [pingadu] si tam raději neobjednávejte.

Kávu si můžete dát všude.
Staré rybářské domky.
A teď už k samotnému pití kávy. Základním znakem je rychlost - Portugalci pitím kávy netráví čas, naopak ji berou jako něco, čím není nutné se příliš zdržovat. Takže na dlouhé sezení u šálku s knihou to moc není. Káva se pije především po jídle, nebo si ji můžete objednat přímo u baru, shot do sebe kopnout a běžet dál. A teď pozor - kafe tam většinou stojí 0,60 euro, takže je levnější než u nás.

Západ slunce nad Atlantikem.
Koupali jsme se, ale moře už bylo celkem studené.
Porto je krásné město, především historické centrum na strmém svahu údolí řeky Douro je kouzelné. Spousta domů je neopravených, nebo úplně vybydlených. Prý kvůli špatnému zákonu o nemovitostech, který vláda není schopná změnit, což je škoda, ale město má díky tomu zvláštní omšelou atmosféru.

Rio Douro a část Luísova mostu, který projektoval Eiffelův žák. Eiffelův most je o kus dál proti proudu.
Ribeira.
Doporučuji navštívit kontroverzní budovu Casa da Musica [kaza da múzika], která má tvar meteoritu narážejícího do náměstí a vše je v ní podřízeno skvělé akustice. V uličce Galeria de Paris [galeria d' pariš] zase poznáte pravý portský noční život - spousta příjemných kaváren, barů a tančíren na velmi malé ploše a především ulička zaplněná bavícími se lidmi. A pokud budete v Portu v úterý, určitě se stavte v hospůdce Adega Rio Douro (nábřežní ulice Rua Ouro), kde si můžete poslechnout autentické fado vadio [fádu vádiu], tedy národní portugalský hudební styl zpívaný místními obyvateli za doprovodu kytary a loutny.

Večer se toho v Portu děje hodně.
Casa da Musica.
A jak je to v Portu s cyklistikou? Podmínky rozhodně nejsou ideální, kopce jsou hodně prudké, všude kočičí hlavy a řidiči na cyklisty nejsou zvyklí. Ale pár cyklistů jsem zahlédl, většinou na horských, nebo na holandských městských kolech. Fixed gear jsem neviděl ani jeden, ale asi ve dvou obchodech je prodávali, takže nějaká komunita tam asi bude.

Snad to nebyla moje poslední návštěva Portugalska.
V Portugalsku by se dalo samozřejmě strávit mnohem víc času, ale já ho bohužel neměl. Rozhodně bych se tam ale chtěl ještě někdy podívat.

1 komentář:

  1. Tak ty fotky jsou fakticky cool! Docela mě to vyhecoval podívat se v létě do Portugalska :))

    OdpovědětVymazat