pátek 6. ledna 2012

Kafe a světlo?

Dnes to nebude tak úplně o kafi a vůbec to nebude o cyklistice, ale na konci se ke kafi dostanu. V tomto příspěvku se můžete podívat do zákulisí Kafe na kole!, tedy spíš do budoucnosti jeho fotografické části. A taky to bude o DIY a drbech z (brněnské) kávové scény.

Mám rád Do It Yourself přístup a rád si dělám věci podle sebe. Když si něco můžu vyrobit sám, často si to taky vyrobím. Jasně, kvalita je často většinou skoro vždycky nižší, než u profesionálních výrobků a cena může být ve výsledku vyšší. Ale nakonec mám větší radost, než kdybych si výrobek koupil v obchodě a navíc se můžu něco nového naučit a použít jinak nepotřebný materiál. Říkejte si, co chcete, ale mě to baví.

Už dlouho chystám článek o Aeropressu a k Vánocům jsem dostal Chytráčka, o kterém bych taky rád něco napsal. A takové psaní se neobejde bez doprovodu hezkých fotek. A proto jsem začal přemýšlet o produktové fotografii a především o svícení. Rozhodl jsem se vytvořit rozptýlené světlo, aby fotografovaný předmět na bílé pozadí nevrhal žádné stíny. Nejlepší je v tomto případě použít tři lightboxy. Na YouTube.com je spousta video tutorialů.

Základem je malá kartonová krabice (třeba 15x25x15 centimetrů). Dále jsem potřeboval napájecí šňůru, keramickou objímku, úspornou žárovku (hlavně ne klasickou žárovku, která je po rozsvícení horká), lepící pásku (oboustrannou), alobal a průsvitný bílý papír. Z nástrojů šroubovák, kleště a nůžky. Následující fotky jsem fotil s pomocí dvou lightboxů (protože to je dokumentace výroby toho třetího). Pokud se do výroby pustíte, za následky neručím! (Nezapomeňte, že pracujete s elektrickým proudem a tak.)

Napájecí šňůra, dva vodiče (30 korun).
Objímka na žárovku (30 korun).
Úsporná žárovka (70 korun).
Kartonová krabice. Papír je surovina! (0 korun).
Lepící páska. Tahle je oboustranná, ale hodí se i obyčejná (20 korun).
Alobal (15 korun).
Nejdřív jsem přidělal napájecí  kabel na objímku. Není to nic těžkého, potřeba je šroubovák (na rozdělání objímky a přidělání kabelů) a kleště (úprava délky koncovek kabelů).

Objímka s přidělanou šňůrou.
Našroubovaná žárovka.
Dalším krokem je výroba samotného lightboxu. Na největší straně musí být krabice otevřená. Vnitřek jsem vylepil alobalem, abych zvýšil a usměrnil světelný tok. Na horní straně jsem udělal díru, do které jsem vlepil objímku. Tahle část mi zabrala nejvíc času a byla to největší piplačka.

Vnitřek lightboxu.
Nakonec jsem otevřenou stranu lightboxu potáhnul průsvitným papírem. Protože jsem koupil opravdu úsporné žárovky, použil jsem jen jednu vrstvu.

Potažený lightbox.



Světla bychom tedy měli, ale jak na pozadí? Já jsem koupil bílou čtvrtku velikosti A2. Důležité je, aby byl povrch čistě bílý a aby bylo pozadí ohebné. Pak ho můžete položit na stůl a horní polovinu opřít o zeď. Lightboxy se postaví kolem, zapojí do zásuvky a můžete fotit. A tady je výsledek:

Chytráček.
Fotil jsem už se třemi lightboxy a fotka není nijak upravená. Rozhodně to není dokonalé, ale celkem se mi to líbí. A ještě fotka celého "studia":

Überprofesionální fotostudio Kafe na kole! - dekonstrukce!
A teď pár slibovaných kávových drbů. Kačka Žvýkačka, která má ráda brněnské kavárny, začala psát recenze restaurací pro Lidové noviny. Oslavy na Scuku probíhají tady. Držím palce! Na Scuk Blogu také začalo vycházet Očko a v prvním vydání najdete i dva nové brněnské podniky, o kterých jsem psal. Doubleshot.cz se na Twitteru dočkal nepěkného hodnocení své kávy, ale kritiku přijal s nadhledem.

A nakonec ještě malá kávová perlička z Taiwanu. Mr. Brown v tabletách! Hádejte, jak to chutnalo...

Mr. Brown Taiwan - originál z Taiwanu.

Dáme si kafíčko?

4 komentáře:

  1. Zdravim :) Zajimave. Akorat by to chtelo jeste trochu upravit vyvazeni bile, aby fotka nebyla tak do zluta.

    OdpovědětVymazat
  2. Už se moc těšíme na článek o Chytráčkovi, kterého jsi dostal od dvou moc moc moc milých lidí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěknej DIY, chce to silné žárovky a vyvážit bílou, na E-510 je na to custom white balance, vybereš ji a pak vyfotíš barevně neutrální věc (A4ku) v tom konkrtétním světle a je to. Nebo zpětně v software co to řeší kapátkem, dal by se použít ten papír na kterém to leží. Já jsem vyrobil zavřený box a smažil ho z obou stran 200W žárovkama :) http://o7.no/wGAoVf -> http://bit.ly/xismcd :D

    OdpovědětVymazat
  4. Bílou vyvážím a dvěma moc moc moc milým lidem moc moc moc děkuji.

    Petr: Díky za návod, už jsem se chtěl podívat do manuálu ( ; Jinak ten tvůj uzavřený vypadá taky dobře.

    OdpovědětVymazat