středa 19. října 2011

Cesta za kávou do Belgie

Před jakýmkoliv výletem se vždycky snažím zjistit, jestli se po cestě, nebo v cíli dá narazit na dobrou kavárnu nebo pražírnu (Scuk.cz mapuje i zahraniční dobroty, "best coffee in..." zadané do googlu také funguje). Samozřejmě to není jediný cíl cesty, ale postupně u mě získal na důležitosti (moje okolí to kubodivu celkem chápe, aspoň mi to tak připadá). Když jsem se tedy rozhodnul letos v květnu navštívit kamaráda, který byl na studijním pobytu v belgickém Oostende, kavárny jsem nemohl vynechat.

Grote Markt, hlavní turistické náměstí v Bruselu.
Oblíbená je belgická čokoláda a pivo, ale jak je na tom belgická kávová scéna? Podle letmého průzkumu na internetu nic moc. A první espresso podle toho taky dopadlo. Dal jsem si ho v Le Café de Bruxelles přímo na hlavním bruselském (turistickém) náměstí Grote Markt. Objem nápoje byl bohužel příliš velký (více než polovina šálku na cappuccino), crema bledé barvy se rychle rozpadala. Nezachránila to ani chuť, která byla hořká bez jakýchkoliv detailů. Tak jsem si spravil chuť vaflí, která patří mezi další typicky belgické dobroty (stejně jako hranolky, které prý byly v Belgii vynalezeny, kdybyste to, stejně jako já, nevěděli).

Le Café de Bruxelle - kafe nic moc, ale výhled na náměstí fajn.
Další kavárna byla sázka na jistotu už podle jména. Blomqvists Espresso Bar. Severská kávová scéna v Bruselu, na stěně mapa Skandinávie a když si objednáte espresso, dostanete espresso na té nejvyšší úrovni. V malé skleničce, s krásně tygrovanou cremou. Alternativní způsoby přípravy tady ale nehledejte, menu je jednoduché, v nabídce jsou jen kávové nápoje odvozené od espressa, čaje a další nápoje. Vyzkoušel jsem i zapečenou ciabattu s kozím sýrem, sušenými rajčaty a medem a byla výborná. Blomqvists je zajímavý podnik, tvoří ho jedna vzdušná místnost s velmi vysokým stropem a velkou prosklenou přední stěnou. Byl jsem tam brzo odpoledne, to byl uvnitř ještě celkem klid, jen na zahrádce před výlohou už bylo celkem živo. Espresso Bar rozhodně stojí za návštěvu.

Espresso je v Blomqvists zážitek.
Na další podnik jsem narazil čirou náhodou při toulání se Brugami. Bohužel se mi ho ani po usilovném hledání nepodařilo na internetu najít. Espresso tam bylo fajn, dokonce jsem si mohl vybrat z několika jednodruhovek. Barista mi potom řekl, že jeho rodina vlastní malou pražírnu.

Brusel.
Při další návštěvě Belgie se pokusím najít další zajímavé kavárny. A ještě poznámka na závěr (abych mohl použít i štítek kolo): v Belgii se jezdí na kole hodně a v Bruselu mají výborný systém půjčování kol. Pokud se vám nebude chtít chodit pěšky, půjčte si kolo, dojet se dá téměř všude.

Další fotky z Belgie.

2 komentáře:

  1. Blomqvist -v překladu rozkvetlá větev...

    OdpovědětVymazat
  2. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Výměna kdekoli - Čas jsou peníze. Obchodujte na počítači, mobilu a tabletu

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat