úterý 31. července 2012

Cyklokavárna CBase

Po Kofi Kofi se v Brně objevilo další spojení cyklistiky a kávy. V cyklistickém obchodě CBase si teď můžete při vybírání kola posedět u kávy a dalších nápojů, součástí obchodu je totiž kavárna. A kávu tam mají od Coffee Clubu, takže se dá předpokládat, že by to nemuselo být úplné zklamání. Rozhodně se tam chystám.
Foto CBase.
Spojení kavárny a něčeho dalšího se mi líbí, v Brně podobný koncept najdete ještě na údolní v Kafe do vany, které spojuje koupelnové studio a kavárnu. V Praze určitě stojí za pozornost stylový Koloniál, což je ale spíš pub.

A na závěr se ještě mrkněte na Scuk očko, píšou o Brně!

čtvrtek 19. července 2012

Zrnka nejen z Brna 3

Trvalo to dlouho, ale jsou tu další Zrnka. Začnu pozvánkou na pokračování Ultimate Coffee Smackdown v Café Mitte. Pokud nevíte, co to je, přečtěte si moje  nebo Majkovo  shrnutí a podívejte se na krátké video. Tentokrát se bude soutěžit v přípravě ledové kávy a snad přijedou i soutěžící z Prahy. Pravidla budou opět velmi uvolněná, pokud vůbec nějaká budou. Soutěžit se bude 17. srpna 2012 přímo v Mitte a přihlásit se můžete na emailu marian@cafemitte.com. Minulý Ultimate Coffee Smackdown byl moc fajn, takže rozhodně doporučuji soutěžit. Nápadů na cold drip je na internetu spousta a atmosféra bude určitě přátelská, takže se nemusíte bát. Zkrátka nepřijdete ani jako diváci - bude to zajímavá podívaná a připravené kávy budete moci i ochutnat. Já se tentokrát bohužel nezúčastním, přednost tentokrát dostala hudba atmosféra.

Zdroj: Café Mitte
A když jsme u toho Mitte, ve středu jsem se tam stavil na espresso z bulharské pražírny My Gourmet Cafe a bylo to velmi příjemné překvapení. V Mitte, stejně jako v Coffee Fusion, se často objevují kávy, které jinde neochutnáte, takže doporučuju sledovat pozvánky na jejich sociálních sítích.

Další kavárnou, která v Brně stojí za pozornost, je Encounter. Ani nevím proč, ale tahle kavárna mi vždycky přišla trochu nenápadná. Přitom třeba na snídaně je to skvělé místo a kvalitě kávy věnují velkou pozornost. V červnu dokonce ve spolupráci se Sibyliatkem z Kavalérie (kterou tam občas můžete potkat za barem) uspořádali cupping. Sešlo se na něm několik zajímavých káv, včertně vzorku ze Square Mile Coffee. Byl to můj teprve druhý cupping v životě a rozhodně mám co trénovat. Přesné rozpoznání a především pojmenování chutí není vůbec jednoduché. Další cupping je naplánovaný na 24. července, ale myslím, že kapacita už je naplněná.

V létě hodně jezdím na hudební a jiné festivaly a většinou řeším problém, kde si dát dobrou kávu. Třeba v Kutné hoře nebo v Ostravě to není problém, ale co když je do dobré kavárny daleko? Na mnoha festivalech potkáte Kafekáru, ale jejich pojetí kávy má k ideálu hodně daleko. Espresso připravují na automatických kávovarech a většinou je z toho bazén hnědé, hořké a řídké tekutiny. Když ale někde uvidíte krásně vyzdobený stan All Star Bar, máte vyhráno. Espresso sice nedělají, ale můžete si vybrat ze všech možných alternativních způsobů přípravy od Haria V60 po vacuum pot a také z několika variant ledové kávy. V Boskovicích měli v nabídce několik jednodruhovek od La Bohéme Café. A taky širokou nabídku rumů a špičkových absinthů včetně tradiční přípravy s absinthovou fontánkou, ale to sem nepatří.

Pokud byste náhodou měli málo čtení o kávě, doporučuji prozkoumat Sprüdge a Dear Coffee I Love You. Jsou sice zaměřené na severoamerickou kávovou scénu, ale je to opravdu zajímavé čtení.

Update: Vzhledem k tomu, že jsem si jako vždy neudělal osnovu, zapomněl jsem na dvě důležité věci. Barista Michal Stec, kterého můžete potkávat za barem v Mitte, má taky blog a můžete si tam přečíst třeba o World of Coffee ve Vídni. A druhá věc: právě finišuje 99. Tour de France a zanedlouho začne Olympiáda. Všude spousta cyklistiky.

Máte nějaké letní kávové zážitky? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích.

sobota 16. června 2012

World Barista Championship a World Brewers Cup 2012

Ve Vídni skončila letošní nejvýznamější kávová akce (alespoň co se týká výběrové kávy) World of Coffee Vienna 2012 a já můžu jen závidět těm, kteří se tam byli podívat. Mám radost, že z brněnské kávové scény jich nebylo zrovna málo. Já jsem díky skvělému video pokrytí celé akce mohl to nejdůležitější sledovat online. Díval jsem se hlavně na World Barista Championship a World Brewers Cup. Na přednášky z cyklu Tamper Tantrum se ještě chystám, protože podle mnoha ohlasů byly tím nejzajímavějším, na co se ve Vídni dalo jít podívat.

Jak už jsem psal, reprezentoval nás Adam Neubauer (World Barista Championship - 34. místo), Jakub Hartl (World Brewers Cup - nepostoupil do finále, Coffee in Good Spirits a Latté Art) a Jan Komárek (Cup Tasting - 11. místo). Adam měl krásnou a klidnou prezentaci, ale dostal penalizaci za překročení časového limitu o 4 vteřiny. Ale ani bez penalizace by to na semifinále asi nestačilo. Prezentace Jakuba Hartla byla technicky v pořádku, ale trochu bez nadšení, což samozřejmě na postup do finále nestačilo. Nesmím zapomenout ani na Petru Veselou, která hodnotila soutěžící z pozice senzorické rozhodčí.

Určitě se podívejte na finále World Barista Championship a především na finále World Brewers Cup. Titul World Barista Champion letos získal Raul Rodas z Guatemaly, tedy druhé vítězství pro zemi s produkcí kávy v řadě. Já jsem fandil Fabrizio Sención Ramírezovi z Mexika, který měl perfektní prezentaci a krásný knír (nakonec skončil druhý) a Irovi Colinu Harmonovi, který byl neuvěřitelně vtipný (skončil třetí).

World Brewers Cup naprosto zaslouženě vyhrál Australan Matt Perger, který předvedl neuvěřitelně precizní drip. Použil geishu z Panamy a skleněné Hario V60 s klasickým papírovým filtrem. Kávu ale namlel o něco jemněji, než je u filtrované kávy běžně zvykem. Za normálních okolností by taková káva byla přeextrahovaná, ale Matt použil velmi jemné sítko, aby z kávy vyloučil příliš malé částice, které přeextrahovanost způsobují, což je naprosto nový přístup ke dripu. Problém s příliš rychlým protékáním kávy skrz filtr vyřešil tak, že na kávu každých 30 vteřin nalil 50 mililitrů vody. Káva se tak extrahovala rovnoměrně celé 3 minuty. Místo klasických 17 gramů použil pouze 12,8 gramů. Určitě se na jeho vystoupení podívejte, je to paráda.

V průběhu mistrovství se dalo vysledovat několik zajímavých trendů. Mnoho baristů nejen z producentských zemích svou soutěžní kávu objevilo přímo v místě, kde se pěstuje a mnoho si ji také vlastnoručně upražilo. Velký důraz byl kladen na mléko, často pocházelo od malých producentů a bylo pečlivě vybráno, aby se v cappuccinu snoubilo s chutí espressa. V Brewers Cupu zase soutěžící kladli důraz na vodu, například Matt vybíral ze šesti značek balené vody.

Postřehy přímo z Vídně od Jaknakávu.eu., kde by se brzo měly objevit i fotky.

středa 13. června 2012

World of Coffee Vienna 2012

Až do pátku se ve Vídni koná World of Coffee 2012 a součástí je i World Barista Championship (mistrovství světa baristů, kam postupují nejlepší baristé z jednotlivých národních soutěží) a World Brewers Cup (to samé, ale se zaměřením na alternativní metody přípravy kávy).



Pokud se do Vídně nedostanete, můžete všechna vystoupení sledovat online. Je to vzrušující podívaná, časový limit je 15 minut a soutěžící musí připravit 4 espressa, 4 cappuccina a 4 vlastní nápoje (základem musí být minimálně espresso). Hodnotí se snad úplně všechno, hlavně však samozřejmě chuť nápojů a prezentace. V posledních letech se v této soutěži klade velký důraz na původ kávy, takže soutěžící často popisují, jak svou soutěžní kávu objevili.

Včera soutěžil nejlepší český barista roku 2012 Adam Neubauer z Coffee Lounge, měl moc hezkou prezentaci, ale bohužel o 4 vteřiny překročil časový limit. V Brewers Cupu, Latté Artu a v Coffee in Good Spirits nás bude reprezentovat Jakub Hartl, v Cup Tastingu Jan Komárek. Kafe na kole! drží palce!

úterý 29. května 2012

Souboj brněnských kávových nadšenců: Ultimate Coffee Smackdown

Majko z Café Mitte se rozhodl uspořádat malou soutěž v alternativních metodách přípravy kávy. Po počáteční nejistotě, jestli se vůbec někdo přihlásí a jak to celé dopadne, se Ultimate Coffee Smackdown začalo slibně rozvíjet. A přesně takovouhle akci brněnská kávová scéna (což je samozřejmě sociální konstrukt, ale mě se ten pojem prostě líbí) potřebovala!

Miniaturní rozměr kavárny nakonec vůbec nevadil, možná i díky němu byla atmosféra správně rodinná a snad každý se cítil jako doma. Já jsem cítil především nervozitu, ale zároveň jsem měl radost, kolik lidí se přišlo podívat a ochutnat. Kolem 19. hodiny už před kavárnou na chodníku postávalo a klábosilo několik hloučků fanoušků a kávových nadšenců, odhadem asi 25 lidí. Foodblogeři, baristé z Mitte, Podnebi a z Kofi-kofi a určitě i spousta dalších. Ve srovnání s oficiálním Brewers Cupem v Praze celkem dost lidí. A diváci se rozhodně nenudili, nejen, že dostali ochutnat každou soutěžní kávu, ale i samotné vaření a prezentace byly napínavé a zábavné (teda ta moje tak zábavná a napínavá nebyla).

Jak to v Mitte vypadalo, vám přiblíží tohle video. Fotky budou taky (ne moje).

Soutěž neměla žádná pravidla, ani časový limit na přípravu (myslím, že například příprava v džezvě by se do 10 minut nevešla). V porotě seděl Jarda Tuček z Doubleshot.cz (který také věnoval ceny) a Michal Kocman z Coffee Fusion. Měla přijet i Terezka Balá z Mého šálku kávy, ale nakonec jí to bohužel nevyšlo. Hodnotila se pouze chuť výsledného nápoje.

Jako první nastoupil Honza Pačes s aeropressem. Kvůli soutěži si nechal poslat kávu od Square Mile Coffee, ale bohužel nedorazila včas, takže nakonec vařil Doubleshot.cz. Zvolil klasickou přípravu bez otáčení aeropressu. Káva měla dost výrazné tělo, ale celkově byla chuť celkem vyvážená.

Další na řadě byl Petr Chutný se svým vlastním DIY vacuum potem a kávou z Café del Saggio. Mitte se v tu chvíli proměnilo v chemickou laboratoř a Petr vysvětlil divákům princip fungování vacuum potu. Teplotu měřil multimetrem a ke slovu se nakonec dostalo i ExtractMojo Jardy Tučka. Káva byla trochu podextrahovaná, protože do spodní baňky nestekla dost rychle. Ale podívaná to byla pěkná!

Jako třetí nastoupil Jirka (?) Martin Hon (omlouvám se a díky za upřesnění) s Hariem V60-02. Kávu, kterou připravoval, prozradil až při samotné prezentaci: Panama Geisha, Hacienda La Esmeralda od La Bohéme Café. Naprostá pecka. Při samotné přípravě ale trochu podcenil nahřátí a promytí filtru a také teplotu vody a výsledný nápoj tak byl trochu přeextrahovaný a se silným tělem. Nakonec se umístil na třetím místě.

Čtvrtý na řadě Byl Michal Stec z Podnebi. Připravil si džezvu se vším všudy - vaření na hořáku, krásné šálky, kardamon, cukr s melasou a káva od Gill's Coffee. Podle mě nejlepší prezentace ze všech. Při prvním varu sebral z džezvy pěnu, kterou přendal do šálků a kávu nechal ještě dvakrát dojít téměř k teplotě varu. Smysl pro detail mu rozhodně nechybí. Bylo z toho druhé místo.

Nakonec jsem za bar nastoupil já. Teda, tak nervózní už jsem dlouho nebyl a moje prezentace nebyla nic moc. Ale měl jsem svoje věrné Hario V60-02 a především výbornou Brazílii od Tima Wendelboa z Osla. Jo, kafe z jedné z nejlepších pražíren na světe (díky, Jani)! Ideál, ke kterému jsem se snažil alespoň přiblížit, byl šálek naprosto čisté, vyvážené a komplexní kávy. Snažil jsem se nepodcenit žádný detail a dal jsem si záležet na nastavení mlýnku (zkušební káva byla o fous slabší, než bych chtěl, a tak jsem při soutěži nastavil o dva stupně jemnější mletí), na teplotě vody (samozřejmě jsem měl teploměr) a na správném postupu přípravy (včetně rozhrnutí kávy před prvním zvlhčením, což normálně nedělám, ale teď už budu, slibuju).Trochu neskromně si myslím, že se mi to celkem povedlo, výsledek mi moc chutnatl. Naštěstí byla spokojená i porota, takže jsem vyhrál.

Ultimate Coffee Smackdown byla perfektní akce (bez ohledu na moje první místo) a jsem moc rád, že se tam sešlo tolik lidí se stejným zájmem. A podle všeho by neměla být poslední, na léto se chystá něco podobného, ale tématem bude ledová káva.

A jak se soutěž líbila vám?

čtvrtek 3. května 2012

Ultimate Coffee Smackdown v Mitte - čtvrtek 24. 5. 2012!

Update: Takže Ultimate Coffee Smackdown v Mitte už dnes (24. 5. 2012) v Mitte. Přijďte fandit!

V Café Mitte se chystá velká kávová taškařice. Už podle názvu Ultimate Coffee Smackdown a první vizuální upoutávky se dá vytušit, že rozhodně nepůjde o naleštěnou oficiální soutěž typu Barista roku (nic proti nim, jsou potřeba, ale tohle zkrátka bude na úplně jiné vlně). Moc podrobností zatím není a datum ještě není určené, ale hlásit můžete na marian@cafemitte.com.

Ultimate Coffee Smackdown je určen všem kávovým nadšencům, kteří se zabývají alternativními způsoby přípravy kávy. Cílem soutěže je dát dohromady kávové geeky z Brna a okolí (a podle mě taky navázat na aktivity Coffeespecialist, kteří jsou jaksi neaktivní a nebo jsou aktivní v Praze). Takže povoleno je všechno kromě espressa. A pravidla prý nejsou, takže si nabruste lokty. Já už brousím.


pátek 27. dubna 2012

Kafe od Tima Wendelboa v Mitte!

Kavárna Mitte nedávno slavila první narozeniny s kávou od Square Mile Coffee a tamní baristé slibovali další překvapení, které nás zanedlouho čeká. A už je tady! Bude to káva od Tima Wendelboa z Osla, což je v oblasti výběrové kávy světová špička. (Já to věděl...) Když jsme před rokem cestovali po Norsku, u Tima jsme se samozřejmě stavili a byl to krásný zážitek. Přímo v malé kavárně/pražírně jsme ochutnali vynikající espresso a aeropress a odvezli jsme si balíček skvělé Etiopie.

Mitte zatím neprozradilo, jaká káva to bude, ale to je celkem jedno. Bude skvělá a já už se moc těším!

čtvrtek 19. dubna 2012

Zrnka nejen z Brna 2

A jsou tu další zrnka nejen z Brna. Začnu těmi méně čerstvými: chátrající funkcionalistickou zastávku MHD na Obilním trhu oživí kavárna.Zatím je to jen projekt, ale už teď vypadá velmi sympaticky. Snad si kromě designu a různých tramvajáckých detailů dají záležet i na kvalitě kávy. A nezapomeňte, že jednu Zastávku už v Brně máme (a teď opravdu nemyslím tu u Brna). Když jsem tam nedávno byl, dostal jsem vynikající cappuccino a zaslechl jsem něco o alternativních metodách přípravy a jednodruhových kávách. Tak třeba už brzy.

A zase ten Rotor. Kromě něj se do žebříčku 10 nejlepších kaváren, který podle hlasování odborníků sestavily Hospodářské noviny, z brněnských kaváren dostalo už jen Coffee Fusion. A z mimopražských pouze Café Fara a Kavárna na Kozím plácku. Názor si udělejte jako vždy sami, ale...

Pár týdnů už má otevřeno zrekonstruované Tivoli - café tradizionale. Rozhodně doporučuji navštívit, ale bohužel ne kvůli kávě (klasická italská hořká směs, inu tradizionale, že). Na jídle a na servisu si dávají záležet. A navzdory tomu, že kavárna je přímo na rušném Konečného náměstí, uvnitř nejsou slyšet ani projíždějící tramvaje.

V Praze dnes začalo Mistrovství baristů České republiky 2012 a máme tam minimálně jedno želízko z Brna. Vladimíra Vyjídáčková reprezentuje Café Mezzanine a bude soutěžit v Coffee in good spirits. Fandím taky Terezce Balé a Danielu Wellerovi z Můj šálek kávy. A vlastně tam máme ještě jiné želízko - jedním z hlavních partnerů je Kofi Kofi. Mimochodem, Mistrovství pořádá Kávová komora České republiky (pořád nevím, co to vlastně je), ale v porotě naštěstí sedí Petra Veselá. Pojedete se do Prahy podívat?

Café Mitte zítra (20. dubna) slaví první narozeniny. Slavit se bude s brazilskou kávou Fazenda Sertao od Square Mile Coffee a připraveny jsou i další dvě kávy, ale na ty se dostane až v příštích dnech.

A dneska přijeďte na Velkou jarní cyklojízdu Brno. Budu špuntovat.

středa 4. dubna 2012

Nová brněnská pražírna 2

S kolegyní Sibyliatko z Kavalérie (mimochodem teď mají sérii článků o londýnských kavárnách, závidím) jsme se shodli, že Gill's Coffee praží hodně tmavě. U mojí kávy (Costa Rica) se to ještě dalo ustát, ale řekl jsem si, že pokud chci světlejší pražení, musím o tom pražičům z Gill's říct. Takže jsem jim napsal email a překvapila mě velmi vstřícná odezva.

Dostal jsem pozvání do pražírny, odkud jsem si odnesl vzorky Guatemaly upražené na tři různé stupně (střední je srovnatelný s pražením Doubleshotu). Další den jsem přímo v pražírně ochutnal espresso ze čtyř různě světlých stupňů kávy z Costa Rica.

Různé stupně pražení - Costa Rica.
Takže pokud stojíte o světle praženou kávu od Gill's, není nic jednoduššího, než jim napsat. Rádi vám vyjdou vstříc a dostanete přesně takovou kávu, jakou chcete. Jasně, že bych byl radši, kdyby pražili rovnou trochu světleji, ale odvážím se tvrdit, že v Brně v současné době není lepší pražírna.

A jak teď čtu na jejich stránkách, můžete si objednat prohlídku pražírny. Půjdete?

pátek 23. března 2012

Nová brněnská pražírna

Jak jste možná zachytili na sociálních sítích (já poprvé jako tweet Kavalérie), dole na Veveří se zrodil další zajímavý podnik. Tentokrát to není restaurace, bistro, ani kavárna, ale rovnou pražírna výběrové kávy! Jmenuje se Gill's Coffee a mám to do ní asi 150 metrů.

Jak si můžete přečíst na jejich povedené webové prezentaci, zpracovávají pouze single origin kávy z různých koutů světa. Single origin v tomto případě znamená, že známe zemi, oblast a občas i farmu, odkud káva pochází, a způsob zpracování. Výběr je poměrně široký, aktuálně sedm druhů, ale nabídka samozřejmě záleží na tom, co se podaří koupit. Kávu si můžete koupit na e-shopu (doručení Českou poštou, nebo osobní převzetí), případně osobně v Borgo Agnese na Anenských terasách, v Petit Cru vedle Koishi a také přímo v pražírně na Veveří 9 (budova Konzulta).

A právě přímo do Gill's Coffee jsem si pro kávu šel já, protože to mám nejblíž. Pražírna je schovaná v budově Konzulta a venku nemají žádnou nápadnou ceduli, takže jsem chvilku hledal. Paní recepční mi po dotazu na pražírnu telefonicky zavolala slečnu pražičku. Ta mě do pražírny odvedla a ukázala mi nabídku kávy a také kde a na čem se praží. Mají to tam útulné, takže určitě doporučuji zajít si pro kávu přímo tam, protože do pražírny se nepodíváte každý den a navíc vám s výběrem mohou poradit.

Balení je hezké a má i jednosměrný ventil. Škoda, že není  uzavíratelný.
Teď už ke kávě - vybral jsem si Costa Ricu SHB Miralinda Especial, 250 gramů za 210 korun. Káva je pražená hodně do tmava, ale byl jsem upozorněn, že je určená na espresso. Ale i jako jednodruhové espresso mi přijde upražená až moc. Když jsem si ji vařil na své standardní konfiguraci (aeropress, 17 gramů kávy, hrubost mletí něco mezi french pressem a filtrem, voda asi 95°C, extrakce 1 minuta a pak stlačení), byla hodně hořká, silná a nebyla v ní cítit žádná další chuť. Takže jsem změnil taktiku, vodu jsem nechal odstát o 20 vteřin déle (odhaduji teplotu asi 91°C) a také jsem zkrátil extrakci přibližně na 40 vteřin. A chuť byla hned komplexnější. Každopádně poučení pro příště: vzít si něco světlejšího.

Praženo opravdu do tmava. A po zalití kvete jako divá.
Projekt Gill's Coffee rozhodně vítám. Ne že bych měl něco proti Doubleshotu, La Bohéme Café a dalším pražírnám výběrové kávy, ale jsem rád, že máme jednu konečně i v Brně. Půjdete se do Gill's Coffee podívat?