čtvrtek 19. července 2012

Zrnka nejen z Brna 3

Trvalo to dlouho, ale jsou tu další Zrnka. Začnu pozvánkou na pokračování Ultimate Coffee Smackdown v Café Mitte. Pokud nevíte, co to je, přečtěte si moje  nebo Majkovo  shrnutí a podívejte se na krátké video. Tentokrát se bude soutěžit v přípravě ledové kávy a snad přijedou i soutěžící z Prahy. Pravidla budou opět velmi uvolněná, pokud vůbec nějaká budou. Soutěžit se bude 17. srpna 2012 přímo v Mitte a přihlásit se můžete na emailu marian@cafemitte.com. Minulý Ultimate Coffee Smackdown byl moc fajn, takže rozhodně doporučuji soutěžit. Nápadů na cold drip je na internetu spousta a atmosféra bude určitě přátelská, takže se nemusíte bát. Zkrátka nepřijdete ani jako diváci - bude to zajímavá podívaná a připravené kávy budete moci i ochutnat. Já se tentokrát bohužel nezúčastním, přednost tentokrát dostala hudba atmosféra.

Zdroj: Café Mitte
A když jsme u toho Mitte, ve středu jsem se tam stavil na espresso z bulharské pražírny My Gourmet Cafe a bylo to velmi příjemné překvapení. V Mitte, stejně jako v Coffee Fusion, se často objevují kávy, které jinde neochutnáte, takže doporučuju sledovat pozvánky na jejich sociálních sítích.

Další kavárnou, která v Brně stojí za pozornost, je Encounter. Ani nevím proč, ale tahle kavárna mi vždycky přišla trochu nenápadná. Přitom třeba na snídaně je to skvělé místo a kvalitě kávy věnují velkou pozornost. V červnu dokonce ve spolupráci se Sibyliatkem z Kavalérie (kterou tam občas můžete potkat za barem) uspořádali cupping. Sešlo se na něm několik zajímavých káv, včertně vzorku ze Square Mile Coffee. Byl to můj teprve druhý cupping v životě a rozhodně mám co trénovat. Přesné rozpoznání a především pojmenování chutí není vůbec jednoduché. Další cupping je naplánovaný na 24. července, ale myslím, že kapacita už je naplněná.

V létě hodně jezdím na hudební a jiné festivaly a většinou řeším problém, kde si dát dobrou kávu. Třeba v Kutné hoře nebo v Ostravě to není problém, ale co když je do dobré kavárny daleko? Na mnoha festivalech potkáte Kafekáru, ale jejich pojetí kávy má k ideálu hodně daleko. Espresso připravují na automatických kávovarech a většinou je z toho bazén hnědé, hořké a řídké tekutiny. Když ale někde uvidíte krásně vyzdobený stan All Star Bar, máte vyhráno. Espresso sice nedělají, ale můžete si vybrat ze všech možných alternativních způsobů přípravy od Haria V60 po vacuum pot a také z několika variant ledové kávy. V Boskovicích měli v nabídce několik jednodruhovek od La Bohéme Café. A taky širokou nabídku rumů a špičkových absinthů včetně tradiční přípravy s absinthovou fontánkou, ale to sem nepatří.

Pokud byste náhodou měli málo čtení o kávě, doporučuji prozkoumat Sprüdge a Dear Coffee I Love You. Jsou sice zaměřené na severoamerickou kávovou scénu, ale je to opravdu zajímavé čtení.

Update: Vzhledem k tomu, že jsem si jako vždy neudělal osnovu, zapomněl jsem na dvě důležité věci. Barista Michal Stec, kterého můžete potkávat za barem v Mitte, má taky blog a můžete si tam přečíst třeba o World of Coffee ve Vídni. A druhá věc: právě finišuje 99. Tour de France a zanedlouho začne Olympiáda. Všude spousta cyklistiky.

Máte nějaké letní kávové zážitky? Pokud ano, podělte se o ně v komentářích.

3 komentáře:

  1. Já zas myslím, že jedno místo na cuppingu by se ještě aktuálně našlo :) rezervace přijímá martina@cafe-encounter.cz.

    OdpovědětVymazat
  2. co sa tyka tej kavy na festivaloch, mna kazdy rok velmi potesi na Pohode praziaren El Barista, ktora pripravuje kavu v dzezve pekne na piesku, vsetko tak ako sa ma. po 2 hodinovom spanku je to to prave co clovek potrebuje :)

    OdpovědětVymazat