pátek 23. března 2012

Nová brněnská pražírna

Jak jste možná zachytili na sociálních sítích (já poprvé jako tweet Kavalérie), dole na Veveří se zrodil další zajímavý podnik. Tentokrát to není restaurace, bistro, ani kavárna, ale rovnou pražírna výběrové kávy! Jmenuje se Gill's Coffee a mám to do ní asi 150 metrů.

Jak si můžete přečíst na jejich povedené webové prezentaci, zpracovávají pouze single origin kávy z různých koutů světa. Single origin v tomto případě znamená, že známe zemi, oblast a občas i farmu, odkud káva pochází, a způsob zpracování. Výběr je poměrně široký, aktuálně sedm druhů, ale nabídka samozřejmě záleží na tom, co se podaří koupit. Kávu si můžete koupit na e-shopu (doručení Českou poštou, nebo osobní převzetí), případně osobně v Borgo Agnese na Anenských terasách, v Petit Cru vedle Koishi a také přímo v pražírně na Veveří 9 (budova Konzulta).

A právě přímo do Gill's Coffee jsem si pro kávu šel já, protože to mám nejblíž. Pražírna je schovaná v budově Konzulta a venku nemají žádnou nápadnou ceduli, takže jsem chvilku hledal. Paní recepční mi po dotazu na pražírnu telefonicky zavolala slečnu pražičku. Ta mě do pražírny odvedla a ukázala mi nabídku kávy a také kde a na čem se praží. Mají to tam útulné, takže určitě doporučuji zajít si pro kávu přímo tam, protože do pražírny se nepodíváte každý den a navíc vám s výběrem mohou poradit.

Balení je hezké a má i jednosměrný ventil. Škoda, že není  uzavíratelný.
Teď už ke kávě - vybral jsem si Costa Ricu SHB Miralinda Especial, 250 gramů za 210 korun. Káva je pražená hodně do tmava, ale byl jsem upozorněn, že je určená na espresso. Ale i jako jednodruhové espresso mi přijde upražená až moc. Když jsem si ji vařil na své standardní konfiguraci (aeropress, 17 gramů kávy, hrubost mletí něco mezi french pressem a filtrem, voda asi 95°C, extrakce 1 minuta a pak stlačení), byla hodně hořká, silná a nebyla v ní cítit žádná další chuť. Takže jsem změnil taktiku, vodu jsem nechal odstát o 20 vteřin déle (odhaduji teplotu asi 91°C) a také jsem zkrátil extrakci přibližně na 40 vteřin. A chuť byla hned komplexnější. Každopádně poučení pro příště: vzít si něco světlejšího.

Praženo opravdu do tmava. A po zalití kvete jako divá.
Projekt Gill's Coffee rozhodně vítám. Ne že bych měl něco proti Doubleshotu, La Bohéme Café a dalším pražírnám výběrové kávy, ale jsem rád, že máme jednu konečně i v Brně. Půjdete se do Gill's Coffee podívat?

10 komentářů:

  1. Já jsem z Gill's vyloženě zklamaná. Tam jsem nebyla, ale měla jsem možnost privonět si k balíčku Indie a jsem si jistá, že takovou kávu bych pít nechtěla. Je to podle mého úplně přepražené, smrdí to uhlíky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Costa Rica naštěstí úplně zabitá není. Každopádně by jim někdo měl říct, aby vyzkoušeli i světlejší pražení. Jdu jim napsat...

      Vymazat
    2. Wow, tak to bych asi taky neměl chuť, vypadá to vysloveně spálený a ten olej na povrchu není moc dobré znamení, protože to velmi rychle žlukne. Ale někomu to tak může chutnat. Osobně bych doporučil botacoffee.cz praží v pohodě (nepřepražují) a datum pražení mají uvedeno (den, měsíc, rok). Na webu mají i naprosto super fotky:)

      Vymazat
  2. A bylo na sacku uvedeno datum prazeni? Ne datum spotreby atd, ale vylozene den kdy byla kava uprazena? Dekuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, na mém 250 g balení Costa Rica na etiketě je vyražené datum pražení. Jinak další článek týkající se Gill's: http://kafenakole.blogspot.com/2012/04/nova-brnenska-prazirna-2.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mockrat dekuji za odpoved, i za doplnujici prispevek. :)

      Vymazat
  4. Jako já jsem spokojen s nabídkou i výrobky. Navíc ta poloha v rámci je Brna je skvělá! Víc takových...

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den vše,
    jen doplňuji, že kávu lze koupit i v Moravské Vinotéce na Mojmírově nám. 26 (vedle pošty v KrPoli), která funguje také jako výdejní místo e-shopu.
    PS: uvažujeme o rozšíření nabídky kávy, doporučili byste nějakou podobnou pražírnu?

    Pěkný den, za Moravskou Vinotéku
    Jakub Adámek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nevím zda to poznáte:
      Káva Malena, adresa: Palackého třída 104, http://www.kavamalena.cz/
      Byla jsem tu raz, ale nepochybují zda odborníkem na kávu. ;)

      Vymazat
  6. Byl jsem před týdnem na zajímavé přednášce s ochutnávkou pěti jednodruhových káv vařených v džezvě. Byly upražené hodně světlé a pro mě až na dolní hranici poživatelnosti - ale uvědomil jsem si, že pražit všechno automaticky dočerna nevyhovuje všem a že jsou v kávě i jiné chuti a aroma. Musím se ještě vzdělávat...

    OdpovědětVymazat