pondělí 7. listopadu 2011

Al Cafetero a CupUp Coffee

Do Al Cafetera, jedné z nejlepších českých kaváren, jsem se chystal už dlouho. Bohužel mají o víkendu zavřeno, takže jsem se tam dostal až minulý týden, kdy jsem jel do Prahy na sestřinu promoci. A protože je nedaleko nová kavárna CupUp Coffee, podívali jsme se i tam.

Takhle vypadá povedené espresso z CupUp Coffee.
CupUp Coffee bylo otevřeno nedávno a nenajdete tam žádné alternativní způsoby přípravy kávy, všechny kávové nápoje jsou založeny na espressu. Ale espresso tam umí opravdu dobře. Čerstvé mletí, správný objem, pěkná crema a výrazná chuť, to je v CupUp Coffee samozřejmostí. Kromě správného způsobu přípravy na to má vliv i použitá káva - podzimní Tam Dem espresso směs z Doubleshot.cz. A pravděpodobně i kvalitní kávovar La Marzocco.

Vodovoda v CupUp aneb natoč si sám.
Za zmínku stojí vodovoda - hosté si ji mohou sami natočit, na baru jsou skleničky a kohoutek. Tohle řešení je fajn, s vodou nemusíte nikoho otravovat a brání to zbytečnému plýtvání. Na druhou stranu by mě malá sklenička vody ke kávě potěšila - ne proto, že bych byl líný si ji natočit sám, ale kvůli kávové osvětě. Mnoho lidí netuší, že trochu vody ke kávě patří.

Kvalitní kávovar - podmínka dobrého espressa.
Nakonec jsme si dali i panini s gorgonzolou a hruškou, zajímavá a moc dobrá kombinace. Dát si můžete i domácí zákusky. Ke kvalitě této kavárny přispívá i obsluha, která je milá a ochotná.

Krásný porcelán a ještě krásnější vacuum pot.
Al Cafetero, to je trochu jiný přístup ke kávě. Zaměřili se tam na alternativní techniky přípravy výběrové kávy a nedělají žádné kompromisy, což samozřejmě nemusí každému sedět. Na cukr a na mléko zapomeňte. Teda když byste hezky poprosili, asi by vám ho pan kavárník dal, ale s patřičným výkladem, proč pít kávu neochucenou - já to každopádně nezkoušel. Pokud si dáte kávu ve vacuum potu, kterým je tahle kavárna proslavená (pokud si dobře vzpomínám, byla to první česká kavárna kde ho měli), dostane se vám zevrubného výkladu o kávě tak jako tak. Ale stojí to za to, pan majitel svému řemeslu rozumí víc než dobře. Dále si můžete dát i french press, překápko a dokonce i aeropress (článek o tomhle malém plastovém kávovaru se chystám napsat v nejbližší době, zatím každý den testuji).


Jediná věc, kterou nehodnotím úplně pozitivně, je prostředí. V Al Cafeteru je to malé a tmavé, na můj vkus až moc. Na druhou stranu to ale působí celkem útulně. Zákusky ani jiné dobroty jsme nevyzkoušeli (snídaňová nabídka je ale velmi bohatá). Ale zato jsme večer ochutnali kávové pivo z produkce Doubleshot.cz a minipivovaru Ujkovice. Původně jsme na něj šli do CupUp, protože jsem myslel, že ho tam mají točené. Spletl jsem se (točené měli v Můj šálek kávy) a už to vypadalo bledě, ale barista z CupUp nám při odchodu prozradil, že ještě pár lahví mají v Al Cafeteru. Pivo je černé, nefiltrované a stupňovitost má 13°. Chutná zpočátku jako silné tmavé pivo, ale po chvíli najede výrazná kávová dochuť (pivo je ochuceno Etiopií Kebado) a nakonec skoro jako by člověk pil perlivou ledovou kávu. Zážitek.

Žádné komentáře:

Okomentovat