pondělí 4. března 2013

Ultimate Coffee Smackdown: sedm statečných vařilo kávu s alkoholem

Je fajn se jednou za čas setkat se starými známými, poznat nové, popovídat si o kávě a trochu si u toho zasoutěžit. Rozvíjet brněnskou kávovou scénu a kávovou kulturu obecně. A přesně to se povedlo na třetím Ultimate Coffee Smackdownu, který se konal v pátek 1. března v café Mitte.

Nakonec se přihlásilo 7 soutěžících, poslední odvážlivec Jan dokonce jen 3 minuty před začátkem soutěže. A to už je slušná odvaha. Diváků přišlo tolik, že se do miniaturního prostoru kavárny opět skoro nevešli. Tématem soutěže byla káva s alkoholem a povolené bylo i použití espressa. Soutěžící měl připravit tři nápoje pro porotu a jeden pro diváky. Doporučený čas byl 15 minut, jinak žádná pravidla. V porotě seděla Martina z Encounteru, Michal z Coffee Fusion a Jamal.

Já jsem soutěžil jako čtvrtý v pořadí a před svým vystoupením jsem byl hodně nervózní, takže jsem ani pořádně neochutnal nápoje ostatních. Když jsem skončil, byl jsem zase hodně zklamaný, protože z mého pohledu se mi nepovedla spousta věcí. Takže se předem omlouvám za stručnost a nepřesnosti, neúčastnil jsem se jako blogger, ale jako soutěžící. (Klidně mě doplňte v komentářích.)

První soutěžila Hana (baristka v Mitte), použila espresso ledovou filtrovanou Rwandu (díky za opravu) a aloe vera. Škoda, že svůj nápoj nedokázala lépe prodat, ale nakonec se umístila druhá, což je skvělé. Druhý soutěžící Jan se přihlásil tři minuty před začátkem naprosto bez přípravy. Kávu i alkohol si vybral až na místě. Použil tuším filtrovanou Burundi (nevychytal nastavení mlýnku, takže filtrace trvala jen asi minutu) v kombinaci s ořechovkou. Porotě to moc nechutnalo a umístil se na sedmém místě.

Jako třetí šel za bar Milan, který už je (nejen) v Mitte jako doma. Vím, že použil vacuum pot a čerstvou pomerančovou šťávu, ale v tu dobu už jsem se připravoval na svoje vystoupení, o kterém podrobněji napíšu níže. Milan skončil celkově šestý. Po mě nastoupila Mirka (dřív pracovala v Krmítku), která měla moc pěknou a komunikativní prezentaci. Uvařila espresso kombinované s absinthem a chutnalo to překvapivě dobře (jak jsme se shodli s ostatními, když přijdete pozdě na večírek a potřebujete dohnat ostatní, dvojité espresso s absinthem je ta správná volba). O absinthu jsem do svého nápoje také uvažoval, ale přišlo mi, že se ke kávě moc nehodí. Mirka mě ale přesvědčila o opaku a skončila třetí.

Šestý v pořadí soutěžil Michal (barista v Mitte). Jako základ použil espresso doplněné mléčnou pěnou, amarettem a hořkou čokoládou. Měl krásně profesionální prezentaci a jeho nápoj byl hodně sladký a chuťově přístupný. Porota mu ale vytkla, že to je italská klasika a nakonce skončil pátý. Jako poslední soutěžil další Michal (barista v Coffee Fusion) a měl rozhodně nejdelší vystoupení. Ale podle mě se vyplatilo počkat, protože Michal si vybral opravdu náročný způsob přípravy. Ve vacuum potu nejdřív vylouhoval lesní plody, potom nechal vodu klesnout do spodní baňky, ovoce vyndal, nechal vodu stoupnout, přidal kávu, med a rum. Byl z toho krásně svěží nápoj, ve kterém se mísila chuť lesních plodů (lehká kyselost) a kávy (El Salvador), ale trochu se ztrácela chuť alkoholu. Porota to ohodnotila čtvrtým místem.

Tak a teď můj nápoj a vystoupení. Připravoval jsem se (vzhledem ke svým omezeným časovým možnostem) celkem poctivě. Od začátku jsem věděl, že bych chtěl použít zázvorový sirup (který si sám vyrobím) a brazilskou pálenku Cachaça. Výroba sirupu byla docela náročná, ale nakonec jsem ho vyladil tak, aby se do nápoje hodil. Původní záměr byl vyšlehat sirup, pálenku a smetnu do pěny a tu zkombinovat s filtrovanou kávou (tu jsem chtěl také použít od začátku, protože V60 je moje oblíbená metoda a jsem si v ní asi nejjistější). Pak mě ale napadlo udělat z toho variaci na irskou kávu, jen místo třtinového cukru použít sirup a místo whisky pálenku. Při testování to všem chutnalo. Kombinace jemně našlehané, studené smetany a teplého kafe obohaceného o alkohol prostě funguje. A navíc to dobře vypadá, protože tmavý spodek a světlá vrstva smetany zůstanou oddělené (opravdu to budí dojem piva Guinness, pokud se vám tedy povede nalévání smetany, ehm). Pojmenoval jsem to Brazilská káva, i když jsem nakonec jako kávovou složku použil Nicaraguu Natural Bourbon od Doubleshot.cz.

Jak už jsem psal, nervózní jsem byl hodně, ostatně jako vždycky, když mám vystupovat před větším množstvím lidí. Také nebylo moc času na přípravu prostoru za barem, což mě trochu rozhodilo. Takže začátek hodně špatný, ale jakmile jsem se dostal ke kávě, vrátil jsem se do své připravené rutiny a byl jsem si jistější tím, co dělám. Pak přišel klíčový moment nalévání smetany. U prvních dvou sklenic to vyšlo výborně, ale u třetí a čtvrté se vrstvy trochu spojily a navíc část smetany vytekla na zadní strany sklenic. Takže ještě potupné utírání sklenic a mohl jsem servírovat.

Druhá polovina byla rozhodně lepší, než první, ale rozmrzelost z pokaženého začátku zůstala, takže při odchodu jsem se radši ani nedíval, jak se porota tváří. K mému překvapení mi ale dost lidí řeklo, že sice byla vidět nervozita, ale zároveň to vypadalo celkem profesionálně a hlavně jim moc chutnal nápoj. Když jsem viděl vystoupení Michala z Mitte a ochutnal nápoj Michala z Coffee Fusion, říkal jsem si, že pravděpodobně jeden z nich vyhraje.

Jako první byla vyhlášena cena publika a kupodivu nejvíc lidí hlasovalo pro mě (asi jsem pozval nejvíc kamarádů, díky za podporu). Potom se vyhlašovalo celkové pořadí a Jamal byl na soutěžící celkem přísný, ale zároveň to byla výborná zpětná vazba. Stále jsem čekal, že se ozve moje jméno, ale nakonec jsem ke svému velkému překvapení (opravdu) vyhrál. (Nejvíc mě potěšilo doporučení poroty, abych to zkusil i na Mistrovství baristů České republiky, takže do toho asi půjdu. Nevíte někdo, jestli se bude v Česku pořádat i Brewers' Cup?)

Café Mitte a hlavně Lindě patří velký dík za uspořádání, Máje za moderování, porotě za soudcování a divákům za to, že přišli, ochutnávali a fandili. Já jsem si to (i s tou nervozitou) užil výborně a těším se na další Smackdown.

7 komentářů:

  1. Jen detail: Nepoužívala jsem espresso, ale ledovou filtraci z Rwandy... Háňa

    OdpovědětVymazat
  2. Rád bych organizátory požádal o změnu cen pro výherce. Na bytě začíná bejt trochu přetlak všech těch Hárií a frenčpresů a kdovíčeho.... Příště navrhuju odměnit výherce třeba přímotopem.

    Gratulace, sousede!

    OdpovědětVymazat
  3. Škoda, že jsem nemohla dorazit a celé to omrknout zblízka...
    Gratuluji k výhře! Dokážu se vcítit do tvé nervozity. Také když mám něco prezentovat před více lidmi, jsem pěkně nesvá. :)
    Jelikož irskou zbožňuji - právě tu kombinaci alkoholu, filtrované teplé kávy a studené smetany, rozhodně by mě tvůj nápoj zaujal (ta kombinace je má slabůstka:)).

    OdpovědětVymazat
  4. Gratuluju! Ty to mas nejak "v ruce" :)

    OdpovědětVymazat
  5. Ty jo Kubo, gratuluji a až si odírám nos o podlahu, jak smekám :)

    OdpovědětVymazat
  6. Hlavně čumim, že v porotě byl Michal!! Znám osobně a hluboce smekám, jen tak dál

    OdpovědětVymazat
  7. Mikiho z Mitte znam, fakt mu to preju, aby priste vyhral, hodne to kuti a je na spravny ceste otevrit si v Brne prazirnu kavy!

    OdpovědětVymazat