neděle 18. listopadu 2012

CoffeePunk: levný DIY překapávač

Můj spolubydlící Březhrad přemýšlel, jak si levně vařit dobrou kávu a přišel s velmi zajímavou metodou, o kterou se s vámi musím podělit. Nejdřív je ale nutné si uvědomit, že na kávě samotné se šetřit nevyplatí. Výslednou chuť nápoje nejvíc ovlivňuje právě výchozí surovina. U kávy je důležitý původ (čím víc toho víte, tím lépe, ideální je direct trade káva), stupeň pražení (pro filtrovanou kávu je lepší světlejší pražení) a datum pražení (káva by měla být maximálně měsíc od pražení).

Costa Rica, praženo v Doubleshot.cz
Dalším důležitým faktorem je čerstvé mletí, protože aroma z namleté kávy vyprchá během několika minut. Takže na předem namletou kávu zapomeňte a melte až těsně před přípravou. Sehnat kvalitní, ale zároveň ne přehnaně drahý mlýnek je ovšem docela těžké. Důležité je, aby měl mlecí kameny (ne nože) a aby se dala co nejpřesněji upravovat hrubost mletí. Keramické mlecí kameny jsou fajn (mají dlouhou životnost a neovlivňují chuť), ale ocelové jsou také použitelné. 

Mlýnek GR1 s čerstvě namletou kávou.
Na Mall.cz jsme objevili ruční mlýnek s keramickými kameny GR1. Teď stojí 649 korun (Březhrad ho koupil ještě za 500 korun), bohužel plastové provedení není příliš kvalitní. Ve srovnání s mlýnkem Hario Skerton mele pomaleji (17 gramů mele 5 minut, zatímco na Skertonu to trvá 2 minuty) a také se špatně drží, protože je příliš široký. Za současnou cenu mi GR1 nepřijde jako dobrá koupě.

Mlýnek GR1 a papírový filtr.
Takže mlýnek i kvalitní kávu už máte. Jak ji ale levně a kvalitně připravit? Finančně dostupné metody jako frenchpress (v domácích potřebách za 150 korun), moka konvička nebo džezva teď nechám stranou. Mají sice své kouzlo a mnoho kávových nadšenců na nich začínalo, ale nejsou dokonalé. Cestou k čistému nápoji komplexní a vyvážené chuti je filtrovaná káva. Ceny vybavení jsou ale překvapivě vysoké.

Skleněná konvice, kterou seženete za 100 korun.
Velmi levně se dá koupit plastový držák na filtr. Plast ale není na vaření kávy ideální, špatně drží stabilní teplotu a pokud je nekvalitní, ovlivňuje chuť. Grindripper je zajímavé spojení mlýnku a dripperu, ale cena je vysoká a opět je vyroben z plastu. Na cesty je ale perfektní. Hario V60 je skvělé, ale drahé, stejně jako Aeropress, Cleverdripper, Chemex a Vacuum Pot. Jiný keramický dripper než Hario se u nás nedá sehnat (googlili jsme dlouho). Levný mají na Amazonu, ale cena naroste kvůli poštovnému.

Mlýnek a překvapivě kvalitní filtry z Kauflandu.
Díru na trhu přichází zaplnit nový přípravek Na přípravu kávy (obchodní název ladíme). Skleněná čajová konvička, tři kolíčky a kávové filtry (v Kauflandu mají levné bělené). Pořizovací náklady jsou do 150 korun. Metoda přípravy je téměř stejná, jako u Haria V60, jen je nutné malinko jemněji nastavit mletí, protože filtr částečně visí ve vzduchu a voda může protékat rychleji. Filtr do konvičky upnete pomocí kolíčků, pročistíte ho horkou vodou, nasypete kávu, zvlhčíte a necháte rozkvést, zalijete, necháte prokapat, slijete do šálku a po vychladnutí můžete pít. 

Kolíčky a bělený filtr.
Nový přípravek Na přípravu kávy.
Zásyp kávy do přípravku.
Záliv kávy v přípravku.
Průtok kávy přípravkem.
A takhle to vypadá!
Rozdíl v chuti tam oproti Hariu V60 určitě bude, ale rozhodně není nijak výrazný. Příští rok čekejte přípravek Na přípravu kávy na World Brewers Cupu!

Kdyby vás napadl nějaký vhodný název pro přípravek Na přípravu kávy, budu rád, když ho napíšete do komentářů. A pokud tuto metodu vyzkoušíte, můžete se s námi podělit o dojmy.

12 komentářů:

  1. Nemáte změřené jak dlouho by se mlelo stejné množství na LODOSu? našel jsem teď GR1 za 390,- což je oproti Hario slabá polovina. Budu mlýt převážně pro moka konvičku.
    Díky PJ

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U Lodosu musíte dát pozor, jaký mlýnek si kupujete. Za tu cenu určitě myslíte ruční plastový mlýnek, dají se totiž pořídit i tradiční stolní mlýnky. Dejte si pozor, aby to byl Temp, prodávají totiž ještě (tuším) Tramp, který je na koření. Má moc malé mlecí kameny, takže s ním kávu nepomelete. Obecně je Temp vhodný pro začátečníka - mele pomalu, trochu drhne a nedá se vyčistit.

      Ještě mi v článku chybí poslední krasavec od Haria http://www.kafemleti.cz/rucni-mlynek-na-kavu-hario-canister/ - nejhezčí ruční mlýnek vůbec :)

      Vymazat
    2. U Lodosu musíte dát pozor, jaký mlýnek si kupujete. Za tu cenu určitě myslíte ruční plastový mlýnek, dají se totiž pořídit i tradiční stolní mlýnky. Dejte si pozor, aby to byl Temp, prodávají totiž ještě (tuším) Tramp, který je na koření. Má moc malé mlecí kameny, takže s ním kávu nepomelete. Obecně je Temp vhodný pro začátečníka - mele pomalu, trochu drhne a nedá se vyčistit.

      Vymazat
  2. PJ: Bohužel nemám, pokud vím, tak ho nikdo z mého okolí nemá. Vyzkoušejte a dejte vědět.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak si říkám, nemůže se stát, že filtr chuť kávy trošku změní... já mám teda nebělený, když jsem ho proplachovala tak za prvé voda, která filtrem protekla byla lehce nažloutlá a kromě toho filtr tak nějak divně kysele smrdí, čím to je? A taky když dělám větší množství, tak pak mi z filtru kape už taková jen lehce obarvená voda, jak dlouho by ten proces měl trvat, aby káva byla kvalitní?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Filtr podle mě může chuť kávy ovlivňovat docela dost. Takže ideální je mít co nejvíce neutrální filtr - bělený papírový a důkladně propláchnutý, nebo dobře udržovaný látkový (což zatím nemám vyzkoušené).

      Další věc je propustnost filtru. Porovnávali jsme bělené filtry (dodávané k Hariu V60) a filtry FINO (použité v tomto článku). Hrubost mletí byla nastavena stejně, ale na filtrech FINO byla doba extrakce delší, protože káva přes ně protékala o něco déle.

      Vymazat
    2. Abych řekla pravdu, v přípravě kávy nemám moc zkušeností, donedávna jsem se spokojila s "českým turkem", ale už mě to otrávilo, pravidelně jsem se lógrem dusila a kazil mi chuť. Také si nemůžu dovolit nějaké velké investice, tato Vaše metoda je levná a rychlá, v obchodě jsem zatím ale nikde látkový filtr neviděla. Látkový filtr se dá sehnat v normálním obchodě, například v domácích potřebách nebo bych musela do nějakého specializovaného?

      Vymazat
  4. Mimochodem, mám pocit, že ten kyselý zápach vychází z místa, kde je na filtru ten spoj, jestli tam je nějaké lepidlo nebo něco nevím, jednou jsem proplachovala tak důkladně, že se filtr protrhnul :D

    OdpovědětVymazat
  5. A právě jsem zjistila, že doma máme mlýnek na kávu, ani jsem o něm nevěděla, ... no, jestli vůbec funguje, už lehce zažloutlý mlýnek eta, dávala jsem se na internetu na podobný a měl by to být ten s kameny, jsou tam u té nádobky na zrna nějaká čísla, takže předpokládám, že se dá nastavit hrubost mletí, jen mi nejde sundat nádobka, teda jestli se vůbec může sundávat, návod nemám, ale nevím, jak se stupeň nastavuje, otočit mi ničím taky nejde, měla bych to víc prozkoumat, myslíte, že bych to měla vyzkoušet, má to smysle nebo radši nepoužívat? Je to vlastně přesně tento, akorát v jiné barvě: http://elektro.hyperinzerce.cz/kavovary-prekapavace/inzerat/2191737-kavomlynek-eta-0066-nabidka-praha/

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem kávu nikdy nemlela. Dokud jsme neměli kávovar, tak jsem si kupovali mletou kávu. K Vánocům jsme si ale s manželem udělali radost a koupili jsme si kávovar z Cesk a měli jsme to udělat dávno, protože káva z kávovaru je opravdu výborná :-) .

    OdpovědětVymazat
  7. To není vůbec špatný tip. Možná vyzkouším. Já si doma kávu dělám v moka konvičce, zjistil jsem, že to mi vyhovuje nejvíc. Do budoucna bych si ale rád koupil nějaký pořádný kávovar. Hodně se mi líbí ty pákové kávovary které mívají v kavárnách, ale bohužel je to neskutečně drahé.

    OdpovědětVymazat