úterý 29. května 2012

Souboj brněnských kávových nadšenců: Ultimate Coffee Smackdown

Majko z Café Mitte se rozhodl uspořádat malou soutěž v alternativních metodách přípravy kávy. Po počáteční nejistotě, jestli se vůbec někdo přihlásí a jak to celé dopadne, se Ultimate Coffee Smackdown začalo slibně rozvíjet. A přesně takovouhle akci brněnská kávová scéna (což je samozřejmě sociální konstrukt, ale mě se ten pojem prostě líbí) potřebovala!

Miniaturní rozměr kavárny nakonec vůbec nevadil, možná i díky němu byla atmosféra správně rodinná a snad každý se cítil jako doma. Já jsem cítil především nervozitu, ale zároveň jsem měl radost, kolik lidí se přišlo podívat a ochutnat. Kolem 19. hodiny už před kavárnou na chodníku postávalo a klábosilo několik hloučků fanoušků a kávových nadšenců, odhadem asi 25 lidí. Foodblogeři, baristé z Mitte, Podnebi a z Kofi-kofi a určitě i spousta dalších. Ve srovnání s oficiálním Brewers Cupem v Praze celkem dost lidí. A diváci se rozhodně nenudili, nejen, že dostali ochutnat každou soutěžní kávu, ale i samotné vaření a prezentace byly napínavé a zábavné (teda ta moje tak zábavná a napínavá nebyla).

Jak to v Mitte vypadalo, vám přiblíží tohle video. Fotky budou taky (ne moje).

Soutěž neměla žádná pravidla, ani časový limit na přípravu (myslím, že například příprava v džezvě by se do 10 minut nevešla). V porotě seděl Jarda Tuček z Doubleshot.cz (který také věnoval ceny) a Michal Kocman z Coffee Fusion. Měla přijet i Terezka Balá z Mého šálku kávy, ale nakonec jí to bohužel nevyšlo. Hodnotila se pouze chuť výsledného nápoje.

Jako první nastoupil Honza Pačes s aeropressem. Kvůli soutěži si nechal poslat kávu od Square Mile Coffee, ale bohužel nedorazila včas, takže nakonec vařil Doubleshot.cz. Zvolil klasickou přípravu bez otáčení aeropressu. Káva měla dost výrazné tělo, ale celkově byla chuť celkem vyvážená.

Další na řadě byl Petr Chutný se svým vlastním DIY vacuum potem a kávou z Café del Saggio. Mitte se v tu chvíli proměnilo v chemickou laboratoř a Petr vysvětlil divákům princip fungování vacuum potu. Teplotu měřil multimetrem a ke slovu se nakonec dostalo i ExtractMojo Jardy Tučka. Káva byla trochu podextrahovaná, protože do spodní baňky nestekla dost rychle. Ale podívaná to byla pěkná!

Jako třetí nastoupil Jirka (?) Martin Hon (omlouvám se a díky za upřesnění) s Hariem V60-02. Kávu, kterou připravoval, prozradil až při samotné prezentaci: Panama Geisha, Hacienda La Esmeralda od La Bohéme Café. Naprostá pecka. Při samotné přípravě ale trochu podcenil nahřátí a promytí filtru a také teplotu vody a výsledný nápoj tak byl trochu přeextrahovaný a se silným tělem. Nakonec se umístil na třetím místě.

Čtvrtý na řadě Byl Michal Stec z Podnebi. Připravil si džezvu se vším všudy - vaření na hořáku, krásné šálky, kardamon, cukr s melasou a káva od Gill's Coffee. Podle mě nejlepší prezentace ze všech. Při prvním varu sebral z džezvy pěnu, kterou přendal do šálků a kávu nechal ještě dvakrát dojít téměř k teplotě varu. Smysl pro detail mu rozhodně nechybí. Bylo z toho druhé místo.

Nakonec jsem za bar nastoupil já. Teda, tak nervózní už jsem dlouho nebyl a moje prezentace nebyla nic moc. Ale měl jsem svoje věrné Hario V60-02 a především výbornou Brazílii od Tima Wendelboa z Osla. Jo, kafe z jedné z nejlepších pražíren na světe (díky, Jani)! Ideál, ke kterému jsem se snažil alespoň přiblížit, byl šálek naprosto čisté, vyvážené a komplexní kávy. Snažil jsem se nepodcenit žádný detail a dal jsem si záležet na nastavení mlýnku (zkušební káva byla o fous slabší, než bych chtěl, a tak jsem při soutěži nastavil o dva stupně jemnější mletí), na teplotě vody (samozřejmě jsem měl teploměr) a na správném postupu přípravy (včetně rozhrnutí kávy před prvním zvlhčením, což normálně nedělám, ale teď už budu, slibuju).Trochu neskromně si myslím, že se mi to celkem povedlo, výsledek mi moc chutnatl. Naštěstí byla spokojená i porota, takže jsem vyhrál.

Ultimate Coffee Smackdown byla perfektní akce (bez ohledu na moje první místo) a jsem moc rád, že se tam sešlo tolik lidí se stejným zájmem. A podle všeho by neměla být poslední, na léto se chystá něco podobného, ale tématem bude ledová káva.

A jak se soutěž líbila vám?

9 komentářů:

  1. Gratulace, je mi líto, že jsem u toho nebyla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. Byla to moc příjemná akce, myslím, že by se ti tam líbilo. Snad to nebylo naposled ( ;

      Vymazat
  2. "Káva byla trochu podextrahovaná, protože do spodní baňky nestekla dost rychle." Toto trochu nechapu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Podextrahovaná byla - zejména kvůli paranoidně hrubému mletí, taky trochu proto že nestekla všechna ale pouze 300ml z 500. (i při stékání se nahoře stále extrahuje).
    Jinak výborný report, když píše někdo o své vášni, skvěle se to čte! Kávu ti dovezla kamarádka nebo sis ji nechal zaslat?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za pochvalu i za upřesnění. Timovu brazílii dovezla Jana z Podnebi, byla to docela náhoda, ale myslím, že tahle káva ostudu v soutěži neudělala.

      Vymazat
  5. NENE jirka (3), ale já :-) Martin Hon
    BTW. Můžeš mi trošku víc říc o mých chybách, já moc filtr nedělám, takže mám dost rezervy, abych se toho příště vyvaroval :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Omlouvám se a díky za upřesnění.
      K těm chybám - přípravu jsem sledoval jen zpoza rohu, takže jsem neviděl všechny detaily. Ale výsledný nápoj byl podle mě přeextrahovaný s příliš silným tělem a hořkostí. Samozřejmě to je otázka subjektivních chuťových preferencí, ale geisha se dá udělat tak, aby chutnala lehce a ovocně, což je podle mě ideální chuť filtrované kávy.
      Otázkou je, čím to bylo - příliš jemné mletí a tím způsobená příliš dlouhá doba extrakce (na V60ce by to mělo protékat přibližně 3 minuty), příliš horká voda... faktorů je hodně a ty, které barista může ovlivnit, by si měl dobře pohlídat.
      Ale prezentaci jsi měl parádní ( ;

      Vymazat
  6. Díky za info, musím trénovat a je pravda, že když jsem zkoušel doma, tak to bylo lepší :-) Dík za prezentaci, když mám náladu, tak sem šoumen :-D a hodlám udělat ještě větší šou i na jiné soutěži ;-)

    OdpovědětVymazat