čtvrtek 8. března 2012

Zrnka nejen z Brna 1

Často narazím na zajímavé novinky ze světa kávy nebo cyklistiky, ale přijde mi zbytečné každé z nich věnovat vlastní článek. A na Twitter je to zase moc dlouhé. Proto se tu čas od času objeví článek složený z krátkých a spolu nesouvisejících novinek. (Oslí můstky budou!) Pojmenoval jsem to Zrnka nejen z Brna a budu to postupně číslovat. Ne, ten název není zrovna nejoriginálnější, ale na to si zvyknete. Taky jsem vytvořil štítek zrnka, pod kterým tyhle články najdete.

Nečekal bych, že tady budu psát o Starbucks, ale tenhle článek je natolik zajímavý, že musím. Starbucks se v Amsterdamu chystá otevřít The Coffee Experience Laboratory - Starbucks The Bank. Banka, protože tahle kávová laboratoř se nachází v bývalém sejfu. Nejen, že design interiéru vypadá naprosto úžasně, ale celý koncept rozhodně stojí za pozornost. Káva by v The Bank měla být pojímána jako divadlo. Ze všech míst je prý dokonalý výhled na bar, kde je připravena dvojice špičkových kávovarů La Marzocco a také několik zařízení na přípravu překapávané kávy. Kdoví, jestli tu Starbucks bude nabízet i kávy od jiných pražíren?

A když už jsem psal o La Marzocco, v Praze je v provozu Strada, jeden z nejlepších espresso kávovarů na světě. V případě zájmu si ji v pražské pražírně Coffee Source můžete prohlédnout, nebo dokonce vyzkoušet.

Další špičkový kávovar můžete obdivovat v karlínské kavárně Můj šálek kávy. Je to Mirage od Keese van der Westena. Kavárnu Můj šálek kávy nedávno převzal Doubleshot.cz a koncept se trochu změnil. Stále se tu vaří ze špičkové kávy, ale každý měsíc je věnovaný jiné metodě přípravy. V únoru to byl french press a v březnu můžete ochutnat kávu z chemexu. Ve stálé nabídce je espresso a další z něj odvozené nápoje. Dřív byla ve stálé nabídce káva filtrovaná na Hariu V60 a na nízkém baru stál krásný dřevěný drip bar. Ale sledovat Terezu Balou při práci s několika chemexy byla radost a vé šedesátky se třeba vrátí v dubnu.

Tento týden jsem se náhodou ocitl v restauraci Grill House a hádejte, na čem tam dělají espresso? Na legendárním kávovaru Faema E61. Kávu jsem tam zatím nechutnal a moc šancí na THE shot jim nedávám. Ale kdoví, třeba překvapí. Chudák Faema je schovaná za barem, takže pokud si ji chcete prohlédnout, raději zajděte třeba do Kafe do vany, kde je na ni krásně vidět.

Dobrou zprávou je, že Graciano Cruz zase přijede do Brna povídat o svých dobrotách z farmy Los Lajones. Určitě bude i ochutnávka. Celé se to koná ve čtvrtek 29. března ve Spolku, takže tentokrát snad bude víc místa. Asi v tom má prsty Doubleshot.cz.

Další dobrou zprávou je, že značka Favorit je znovu naživu. Zmínka o konceptu městkých kaváren je víc než zajímavá. Psal jsem jim žádost o další informace a jakmile je dostanu, určitě se s vámi podělím.

A nakonec: v Café Mitte můžete ochutnat dvě různé kávy připravené na Hariu V60 (2x250 ml) za 95 korun. Jmenuje se to Indiana Jones set. Caffé Minor expanduje do Prahy. Nová provozovna se jmenuje Nová syntéza a najdete ji v Národní galerii. Těšit se můžeme na custom build vacuum poty a další vychytávky. Zdravíme a držíme palce!

Víte o nějakých kávových a cyklistických novinkách, na které jsem zapomněl? Rád je zveřejním v příštím díle Zrnek. Nejen z Brna.

5 komentářů:

  1. Tak díky za pochvalu, asi to nebylo zrovna ve chvíli, kdy jsem jeden z těch chemexů cinkla :) Dobrá káva si žádá oběti :) Příště se přihlas!
    Terezka B.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezka: Jej, tak destrukci chemexu jsem prošvihnul ( ;

      Vymazat
  2. To s Kafe do Vany bohužel není pravda. Faemu tam dali taky ke zdi, asi nechápou co že jim to tam vlastně leží.
    Škoda že jsem tvůj článek nečetl předevčírem, Novou Syntézu jsem pomáhal dostavět a otevřít. Strada je skvělá, regulovat pohodlně tlak během extrakce může být sranda. K nové syntéze, resp. jejímu otevření radši nic.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Petr: Tak to je škoda, když jsem tam byl naposled, tak stála na boční části baru. Přemýšlím, kde ji v Brně ještě mají. V Avii už si pořídili něco novějšího. Jo, myslím, že v Salonu Daguerre je na ni docela vidět. A o Syntéze jsem četl něco na Facebooku, opravdu to bylo tak hrozný?

      Vymazat
  3. V Daguerre je trochu blíž, ale taky u zdi. Na podsvícená záda E61 se můžeš podívat v Tranzistoru na Bayerově.

    OdpovědětVymazat